37. letno srečanje elektrotehnikov Slovenije na Celjskem

Po tem ko zaradi izrednih omejitev izvedba strokovnega srečanja elektrotehnikov v letu 2020 ni bila možna, smo le to izvedli v 2021, v soorganizaciji z ED Celje.

Pripravljen je bil prijeten program:

  1. Zbirališče: Gostilna Grof na Vranskem
  2. Ogled proizvodnje Kronoterma
  3. Rimska Nekropola
  4. Fontana piv v Žalcu
  5. Podelitev priznanj in predstavitev Elektro Celje v Hotelu Paka v Velenju

Najprej smo se zbrali pri Gostilni Grof na Vranskem, kjer smo se po dveh letih končno spet srečali v živo.

Kronoterm

Kronoterm se ukvarja s proizvodnjo varčnih toplotnih črpalk. Na tem področju ima že dolgo tradicijo, saj se je Rudi Kronovšek (ustanovitelj podjetja, takrat še pod imenom Termo-tehnika d.o.o.) začel ukvarjati že v 70. letih, še prej, preden je ustanovil podjetje. Iz začetnih količin, ki so bile med 70 in 100 enotami letno, se je v 25. letih podjetje razvilo do mere, da letno proizvedejo več kot 6.000 sanitarnih toplotnih črpalk in več kot 1000 ogrevalnih toplotnih črpalk. Velik del proizvodnje izvozijo tudi na evropski trg. Z izkušnjami in lastnim znanjem so z leti razširili delovanje tudi na programe kot so npr. hladilni sistemi za hlajenje vina, izkoriščanje odpadne toplote. Za svoje programe/izdelke so bili tudi večkrat nagrajeni. Največjo toplotno črpalko v Sloveniji so postavili za rastlinjake paradižnikov Lušt, pri kateri so povišali izkoristek geotermalne energije na skoraj 100%. Kot zanimivost lahko omenimo še, da se celotna stavba Kronoterma hladi in ogreva z lastno toplotno črpalko.

Rimska nekropola

Rimska Nekropola je arheološki park na prostem, v katerem se nahajajo 4 v celoti obnovljene grobnice in manjši nagrobniki iz časa Rimljanov (do 3. stoletja). Gre za najlepše ohranjene spomenike, ki so jih našli na izkopavanjih (najdenih je bilo več kot 600 arheološko pomembnih predmetov in več kot 100 družinskih grobnic). Med vodenim ogledom smo se podali nazaj v zgodovino in spoznavali takratno družbo, čas in mite, ki so predstavljeni z reliefi na grobnicah.

Fontana piv Zeleno zlato

Naslednji postanek nas je ponesel v Žalec, kjer smo preizkusili različna piva lokalnih proizvajalcev piva. Zgodba o fontani piv se je pričela v letu 2014, medtem ko je bila otvoritev fontane v septembru 2016. Že takoj v začetku delovanja je fontana zaživela in je samo v prvih dveh mesecih imela več kot 36.000 obiskovalcev. Arhitekturna zasnova fontane je hmeljska kobula, ki je simbolno nakazana v dveh polkrogih – pivskem in vodnem. Vrček Fontane piv Zeleno zlato je oblikoval Oskar Kogoj, izdelali pa so ga v Steklarni Hrastnik.

Hotel Paka v Velenju

Po pokušnji piva smo se odpravili v Velenje, kjer smo imeli predstavitev Elektra Celje in njihovo vizijo za naprej. Sledila je podelitev priznanj sedmim zaslužnim in petim častnim članom. Vsem prejemnikom iskreno čestitamo!

Sledilo je še kosilo in druženje pred odhodom nazaj proti Ljubljani.

ZapisaIa: Katarina Seliger
Fotografije: Gero Angleitner, Katarina Seliger

Scroll to Top