Publikacije

Publikacije predstavljajo najbolj pomemben vir strnjenega posredovanja zgodovinskega spomina.

Odkrivanje pomembnih knjig, zapisov, študij in drugih pisanih oblik je stalna naloga.

Ivan Šubic

Elektrika, nje proizvajanje in uporaba

Ena pomembnejših (in najstarejših) na področju elektroenergetike na Slovenskem je knjiga avtorja Ivana Šubica Elektrika, nje proizvajanje in uporaba, ki je izšla v letu 1897. Izdana je bila v obdobju, ko je bilo na Kranjskem uvajanje elektroenergetike v polnem zagonu – leta 1883 je zasvetila prva električna luč, kmalu za tem je zagorela prva žarnica, napajana iz omrežja mestne elektrarne v Ljubljani, v Škofji loki so s presežki proizvedene električne energije napajali javno razsvetljavo, postavljen je bil prvi 3 kV vod v Sloveniji. Knjiga je bila objavljena v času, ko so elektriko začeli izobraževati na univerzah.

Društvo CIGRÉ je ob 100-letnici izida knjige leta 1999 izdalo faksimile.

Knjige, ki prikazujejo in opisujejo razvoj elektroenergetike skozi čas

Razvoj elektrifikacije Slovenije do 1945 (Tehniška založba Slovenije, 1976)

Razvoj elektroenergetike Slovenije : 1945-1980 (Tehniška založba Slovenije, 1982)

Zgodovina slovenskega elektrogospodarstva

Knjiga je nadaljevanje predhodne knjige Razvoj elektroenergetike Slovenije : 1945-1980. Ta knjiga opisuje obdobje od 1981 do leta 2000.

To je bilo obdobje hitrih tehnoloških sprememb, ki so zahtevale dinamiko raziskovalnih in razvojnih aktivnosti. Slovenski strokovnjaki so venomer sledili najnovejšim tehničnim in tehnološkim dogajanjem, zato so v evropskih razmerah odigrali pomembno vlogo pri graditvi povezanih elektroenergetskih sistemov.

Delovna področja

Koledar dogodkov
pon
tor
sre
čet
pet
sob
ned
t
s
č
s
n
39. delavnica o telekomunikacijah Vitel
16/05/2024 - 17/05/2024
0:00
Slovensko društvo za elektronske komunikacije vabi k udeležbi na 39. delavnici o telekomunikacijah VITEL, ki bo 16. in 17. maja 2024 v Festivalni dvorani Bled [...]
Mednarodni dan svetlobe 2024
16/05/2024
13:00
Vabimo vas, da se udeležite dogodka Mednarodni dan svetlobe 2019, ki ga organizirajo Fakulteta za elektrotehniko, Slovensko društvo za razsvetljavo in Slovensko združenje za fotomedicino in fotobiologijo.
Events on 16/05/2024