Strokovna ekskurzija ED Dolenjske in Bele krajine v podjetje URSA SLOVENIJA d.o.o.

V četrtek, 20.10.2022, smo za naše člane društva in ostale zainteresirane organizirali in izvedli strokovno ekskurzijo z ogledom proizvodnje izolacijskih materialov URSA Slovenija d.o.o. v Novem mestu.

Začetki tovarne, v kateri je danes sodobna proizvodnja izolacijskih materialov, katerih osnova so steklena vlakna, segajo v leto 1965, ko je bila na tej lokaciji zgrajena tovarna stekla INIS. Proizvodnja ni tekla dolgo, tovarno so zaprli po nekaj letih, ker proizvodnja ni bila rentabilna. Minilo je kar nekaj desetletij, da je prišlo do proizvodnje steklene volne, kot je danes, ko sodi podjetje v sam vrh proizvodnje izolacijskih materialov.

Skozi celoten proizvodni proces nas je popeljal Andrej Dolinar inž. el. s svojima sodelavcema. Inženir Dolinar je tudi sicer član Elektrotehničnega društva DBK in član Upravnega odbora društva, zaposlen v podjetju URSA kot vodja vzdrževanja. S svojo ekipo skrbi, da teče proces nepretrgoma 24/7 365 dni in se ustavi le vsakih nekaj let zaradi večjih remontnih del.

Skozi predstavitev in ogled proizvodnega procesa smo dobili celovito informacijo o proizvodnji steklenih vlaken, ki so osnova izolacijskega materiala, kateri se uporablja v gradbeništvu.

Ogled tovarne smo zaključili z druženjem v restavraciji podjetja, kjer so nas prijazno pogostili naši gostitelji. Dogodka se je udeležilo 30 članov društva, en študent in en dijak ŠC Novo mesto.

Zapisal: Silvo Balant dipl. inž.

Scroll to Top