Ekskurzija ED Celje, BSH Nazarje

EKSKURZIJA v BSH Hišni aparati d. o. o. Nazarje in Muzej gozdarstva in lesarstva Nazarje, dne 30. 8. 2017 od 8 – 17 h. Ekskurzije se je udeležilo 18 članov.

1. Večina se nas je zbrala v Celju, ob 8 h, od koder smo se odpeljali do graščine Vrbovec Nazarje, kjer so se nam pridružili še ostali Savinjčani. Popili kavo in peš do BSH.
2. Ogled BSH od 10-12 h. Pričakala nas je ga. Petek, pozdravil g. Setnikar, po obratih vodil g. Krofelnik. Direktor Gorenja Atelšek je bil doma iz Prihove, zato je za svoj kraj postavil tovarno malih gospodinjskih aparatov pred 45 leti, 20 let so v BSH in je zaposlenih preko 1.000 ljudi, skupaj v BSH pa 56.000. Letno izdelajo 8 milijonov aparatov, največja prodaja v zahodno Evropo. Uradna jezika sta slovenščina in angleščina. Za izdelavo aparatov potrebujejo 2 milijona sestavnih delov, za kavni aparat 300, 180 orodij za plastiko. Dnevni sestanek v proizvodnji traja 15 min. s 5 zaposlenimi, probleme rešujejo takoj na drugem nivoju, nerešljive že v 1 h pri direktorju. Urna kontrola proizvodnje. Proizvodi: napitki TASS/MO; priprava hrane: MCM, RS, MUM; kavni napitki: EK3,EK5,EK6; mešalniki; hrana MFQ; pranje; sušenje; pomivanje; kuhanje. Prihodek 285 mio. €.
3. Od 12 h 30′-14 h ogled muzeja gozdarstva in lesarstva v gradu Vrbovec, ki nas vrne v čas nekdanjih gozdnih in lesnih delavcev Zg. Savinjske doline. V tej pretežno gozdnati pokrajini je les dolga stoletja predstavljal glavni vir zaslužka večini prebivalcev. Pomembno je vplival na njihov način življenja. Na razstavi so prikazani stari načini sečnje in spravila lesa v dolino, ki obujajo spomin na delo nekdanjih olcarjev. Skozi predstavitve žagarstva, transporta lesa do žag in naprej v daljne južne kraje, spoznamo življenje žagarjev, furmanov in flosarjev (splavarjev). Del tega je možno videti tudi na flosarskem balu na Ljubnem (1. nedeljo v avgustu), letos je bil že 57! Razstavljeno orodje tesarjev, mizarjev in kolarjev pa priča o načinih gradnje poslopij, o postopkih izdelovanja pohištva in prevoznih sredstev v preteklosti. Poleg življenja v dolini je v muzeju predstavljen tudi razvoj gozdov, njihova vloga in pomen. Seznanili smo se tudi s posebnostmi slovenskih in tujih gozdov ter najzanimivejšimi drevesi pri nas in po svetu.
4. Nekateri so odšli na ogled Savinjskega gaja, ostali na kosilo v Parižlje!

Fotografije: Omersel in Budna

Zapisal častni predsednik ED CE:
Janko  Budna

Scroll to Top