Ekskurzija ED Celje na Goričko

Namen ekskurzije je bil, da si ogledamo v občini Grad – največji grad na Slovenskem, zatem Doživljajski park Vulkanija in nadaljevati pot v Lendavo, da si ogledamo Stolp Vinarium v Lendavi.

Na poti iz Celja proti Goričkem, je bilo še nekaj kulturno-zgodovinskih znamenitosti, katere si je bilo vredno ogledati. Po priporočilu g. Bertalaniča smo si ogledali cerkev sv. Helene na Pertoči. Na vrhu hriba v kraju je bila pred približno 400 leti zgrajena mala Cerkev, ki pa je obnovljena v letih 1963 in končno podobo dobi v letu 2009. Zanjo je značilen nov oltar ambon in krstnik, ki je bil narejen po načrtih jezuitskega duhovnika p. Marko Rupnika.

Zatem se odpravimo naprej v osrčje Gorička proti našemu cilju. Sredi zelenega gričevja v občini Grad se ponosno dviga največji grad na Slovenskem s svojimi 365 sobami. Grajsko poslopje spada med najobsežnejše fevdalne komplekse na Slovenskem. V gradu so v pritličju urejene delavnice domačih obrti: žganjekuha, tkalstvo, zeliščarstvo, lončarstvo, kovaštvo in kolarstvo. V nadstropju so obnovljeni prostori s sobo za poroke. V veliki ali viteški dvorani so občasne razstave in prireditve. Ob spremljavi vodičke je grad vreden ogleda.

Čas nas preganja, zato se odpravimo v doživljajski park Vulkanija v samem naselju Grad. V doživljajskem parku Vulkanija smo spoznali vse o zadnjem bruhajočem vulkanu, ki je ustvaril vulkansko pobočje Smrekovec, na območju današnje Slovenije pri Gradu na Goričkem in dobesedno doživeli njegov izbruh. Ob tem pa v kratkem času spoznali še veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta in še posebej Goričkega. Pot do izbruha zadnjega vulkana na območju Slovenije ni preveč enostavna. Na začetku smo spoznali krtka Olija, ki nas je vodil skozi večji del parka in čarovnico Ezo, ki mu je stalno za petami, saj si želi priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem prišli na površje. Grad je vreden ogleda za otroke, posameznike in skupine.

Na poti v Lendavo se ustavimo še v Murski soboti, kjer smo si po priporočilu g. Bertalaniča ogledali Plečnikovo cerkev.

V Lendavi, kamor prispemo v pozni popoldanski uri nas čaka pravi naliv, slaba vidljivost in megla. Odločimo se, da si razgledni stolp Vinarium Lendava ogledamo le od daleč. Stolp, ki je zgrajen na griču v Lendavskih goricah, je bil s svečano otvoritvijo 2. septembra 2015 predan uporabi. Stolp okrogle oblike, visok 53,50 metra, s pritličjem in devetimi etažami, je projektiral Oskar Virag, univ. dipl. inž. arh., iz biroja Vires d.o.o. Tlorisna velikost stolpa znaša dobrih 293 m3, sam stolp pa ima jekleno strukturo z armirano-betonskim pritličjem, na vrhu pa je zastekljen razgledni prostor, od koder seže v lepem vremenu pogled na pokrajino štirih držav: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.

Ekskurzije na Martinovo se je udeležilo 17 članov!

Zapisal: Jože Tomažič
Fotografije: Jože Tomažič

Scroll to Top