Poročilo o Martinovem izletu v Sevnici

Člani Elektrotehniškega društva smo se dne 6. 11. 2018 odpravili na Martinovanje v Sevnico. Izleta se je udeležilo 23 članov društva. Prijavljenih jih je bilo še več, toda nekaj članov je zadnji trenutek odpovedalo svojo prisotnost zaradi opravičljivih razlogov. Že uvodoma moram poudariti, da je izlet popolnoma uspel in je bilo prav prijetno pokramljati v veseli družbi pri Martinovem kosilu in slastnem kozarčku vina. Veliko zahval za predlagan izlet ima g. Marjan Žumer, ki je v teh krajih gor rastel in te kraje dobro pozna. Hvala tudi vsem prisotnim za dobro Martinovo razpoloženje.

Naše potovanje se je začelo z ogledom RTP Sevnica, kjer nam je nudil strokovni ogled direktor DE Krško g. Miran Jankovič. Za strokovno vodenje se mu najlepše zahvaljujemo.

Po ogledu postaje nas je pot vodila do Vinske kleti Mastnak v Orešju nad Sevnico. Po kleti nas je vodil lastnik g. Zdravko Mastnak. Vinar se izpred svoje kleti ozre po sremiškem gričevju in pravi: “V tem okolju sem se rodil, tu so živeli moji predniki, živim zdaj jaz in ob meni nova vinska klet z vsemi čari in z vso energijo, ki jo premore moja vinska duša.”
Med drugim so nam predstavi tudi:
Mirna vina – To žlahtno temno rdeče vino je pridelano na ekstremno sončnih legah Bizeljsko-Sremiškega okoliša. Polnost okusa, mehkoba, v ustih in bogata sortna cvetica so odlike Modre frankinje, ki je leto dni zorela v klasičnih tisoč litrskih hrastovih sodih;
in še:
Peneča vina – Penina oz. šampanjec je kraljevsko vino. Njegova zgodovina izvira iz rimskih časov Šampanje (Champagne), kredaste pokrajine jugovzhodno od Pariza. Izum šampanjske metode legenda pripisuje dom Pierru Perignonu, samostanskemu kletarju in menihu.
Brez pokušine vin in domačih kulinaričnih dobrot ni šlo. Predstavitev je bila zelo uspešna.

Naše potovanje po Dolenski smo sklenili na Kmečkem turizmu Celestina v Marndolu pri Tržiču. Kmetija, ki je na obronkih malkovških goric, obdana z vinogradi in gozdovi, je kot nalašč za goste, ki so željni oddiha. Doživetje na kmetiji je še posebej zanimivo za otroke. Predstavili so nam kmečko življenje, delo na kmetiji in živali na kmetiji ter uživali v pokušnji vin, se posladkali z dobrotami iz domače kuhinje. Po ogledu je sledilo Martinovo kosilo in na naše potovanje smo nazdravili z domačim vinom.

Zapisal: Jože Tomažič
Fotografije: Peter Omersel

Scroll to Top