Ekskurzija ED Celje v Ljubljano

Ekskurzija članov ED Celje v Ljubljano

Elektrotehniško društvo Celje je za svoje člane organiziralo obisk Ljubljane z ogledom Plečnikove hiše in Narodne galerije dne 12. maja 2016.
Za prevoz članov v Ljubljano in povratek v Celje je ED najelo avtobus Turistične agencije ANDA iz Slovenskih Konjic.
Vstopna postaja udeležencev je bila pri trgovini “Eurospin” na Dečkovi cesti v Celju.
Ob 8. uri smo vstopili v avtobus in se odpeljali proti Ljubljani. Med potjo tja še nekaj članov vstopilo v avtobus na Ljubljanski cesti v Celju, v Petrovčah, Žalcu in Šempetru. Bili smo dovolj zgodnji. Ustavili smo se na Trojanah, kjer smo popili kavico in nadaljevali pot proti Ljubljani.

Ogled Plečnikove hiše

Ob 10. uri smo prispeli pred Plečnikovo hišo v Korunovi ulici št. 4-6. Ogledi hiše so med 10. uro in 18. uro. Obiski so strokovno vodeni in trajajo približno eno uro. Glede na to, da nismo bili predhodno uradno najavljeni, smo morali počakati na ogled hiše. Pred nami je že bila skupina obiskovalcev.
Vodene skupine se menjujejo v enournih intervalih. Med čakanjem na ogled prostorov smo si ogledali film, ki prikazuje obnovo prostorov, dvorišča z vrtom in fasado Plečnikove hiše. Obnovo je sofinancirala tudi Evropska unija.
Zaradi majhnih prostorov v hiši je lahko v eni skupini do 7 oseb. Glede na prisotnih 16 članov ED smo bili razdeljeni v dve skupini po 8 oseb. Prva skupina je odšla na ogled ob 11. uri, druga pa ob 11. uri in 15 minut. Ogledali smo si notranje prostore hiše, kjer je Plečnik živel in deloval (kuhinja z jedilnico, njegovo delovno sobo, delovno sobo s študenti, sprejemnico, posebno sobo v katero je povabil le maloštevilne prijatelje. V vseh ogledanih prostorih nas je vodič seznanjal z načinom Plečnikovega dela in načinom njegovega življenja. Vodič nam je Plečnika prikazal kot velikega sposobnega arhitekta, strogega in sposobnega strokovnjaka na področju Evropske arhitekture.
Po ogledu smo se pred Plečnikovo hišo fotografirali in nadaljevali pot proti Narodni galeriji.

Ogled Narodne galerije

V Narodni galeriji smo kupili vstopnice in si individualno ogledali bogato zbirko umetnin slikarjev in kiparjev obdobja od 17. do 20. stoletja. Razstavni prostori in razstavljene slike in skulpture so zelo lepo urejeni, da si lahko obiskovalec razstavljene predmete v miru ogleda in seznani z imeni ustvarjalcev posameznih razstavljenih del.

Po ogledu razstave smo se odpeljali proti Celju. Med potjo smo se ustavili v Trojanah, kjer smo imeli rezervirano kosilo s pripadajočimi dodatki. Po zaužitem kosilu smo se odpeljali proti Celju kamor smo prispeli ob 18. uri.

Obiska v Ljubljano se je udeležilo 16 članov društva.

Zapisal: Malovrh Marjan
Fotografije: Ferdinand Glavnik

Scroll to Top