Elektronika, avtomatika in merjenja

Elektronika je področje elektrotehnike, s poudarkom na električnih napravah, s katerimi krmilimo, merimo, prikazujemo. Mikrotehnologije omogočajo nov način snovanja naprav, omogočajo tudi večjo zanesljivost in miniaturizacijo. Vgrajeni sistemi (embedded systems) so računalniške strukture, običajno skrite v napravah in opremi, ki sega od mobilnih telefonov, raznovrstnih strojev in naprav do avtomobilov, letal in sistemov za upravljanje procesov ter sistemov velike infrastrukture. Vgrajeni sistemi so ključni za upravljanje, in nadzor delovanja. Elektrotehniška zveza Slovenije že vrsto let spodbuja uporabo elektronike na področjih prometa, tehničnega varovanja, audio in video dejavnosti in drugje. 

Avtomatika in robotika sta vedno bolj prisotni v človekovem bivalnem kot tudi delovnem okolju. Avtomatika in robotika sta seveda bistveni v proizvodnih, transportnih, gradbenih, zdravstvenih in drugih dejavnostih 

Dejstvo je, da nastajajo nova strokovna področja, ki se povezujejo z uporabno avtomatiko in robotiko. Tudi tako imenovana inteligence se povečuje in vgrajuje v proizvodne sisteme. 

Razvoj merilne tehnike gre v več smereh: večja natančnost in zahtevnost, izpolnjevanje okolijskih zahtev in merjenje nepredstavljivega stresa, utrujenosti, in drugih subjektivnih lastnosti.  

Električne meritve so metode, naprave in izračuni, ki se uporabljajo za merjenje električnih veličin. Merjenje električnih veličin je mogoče uporabiti za merjenje električnih parametrov sistema. S pretvorniki se lahko fizikalne lastnosti kot so temperatura, tlak, pretok, sila, in še mnogi drugi pretvori v električne signale, ki se jih nato lahko udobno meri in zabeleži. 

Meroslovje pridobiva več pomena na novih področjih, kot so: gospodarstvo in trgovina, ohranitev okolja, varovanje zdravja, preprečevanje kriminala, prometna infrastruktura, biologija, kemija in hrana.  

Sicer pa merjenje postaja vse bolj digitalizirano ter pametno oziroma inteligentno. To pa pomeni novo generacijo merilne opreme, kjer se integrirani elektronski tehnologiji dodajata informacijska in telekomunikacijska tehnologija. 

Koristne povezave 

O nas

Novice

Koledar dogodkov
pon
tor
sre
čet
pet
sob
ned
p
t
s
č
p
s
n
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Scroll to Top