5.11.2019

Jesenska ekskurzija Elektrotehniškega društva DBK

Jesenska popoldanska ekskurzija 18.10.2019 je vključevala:

• predstavitveni ogled soproizvodnje električne energije in toplote v podjetju ESOL,
  • predstavitveni ogled fotovoltaične proizvodne enote ELDES na posestvu Šuklje v Desincu
  • strokovna diskusija, skupni obed in druženje v Desincu.

SPTE – elektrarna na biomaso v tovarni ESOL

Esol d.o.o. je invalidsko podjetje , ki se ukvarja z lesno predelovalno dejavnostjo. Osnovna dejavnost podjetja je lesna predelava in sicer razvoj, proizvodnja in prodaja v različnih, med seboj povezanih proizvodnih programih:

• Program dolžinsko in širinsko lepljenih plošč iz masivnega lesa ter polizdelki in deli pohištva iz masivnega lesa.
  • Program lesenih masivnih elementov za izdelavo karoserije (poda in zunanjega oboda- lupine) caravan počitniške prikolice in avtodome.
  • Program energetika – soproizvodnja elektrike in toplote iz lesne biomase (OVE)
  • Program proizvodnje lesnih briketov za kurjavo
  • Ostale proizvodne storitve (sušenje lesa, graviranje,…)

Lesni odpadki, ki nastajajo v procesu proizvodnje so podjetje vzpodbudili, da so posegli tudi na področje energetike. Od leta 2012 je v sklopu tovarne organizirana soproizvodnja toplote in električne energije v sodobni kurilni napravi na lesno biomaso moči 5,14 MW toplote in 950 kW električne energije.

V tovarni nas je sprejel g. Ivan Lakner s sodelavci. V grobem smo si ogledali celotno proizvodnjo in nato z zanimanjem soproizvodnjo elektrike in toplote iz lesne biomase (OVE). Postroj obratuje na principu kurjenja lesnih odpadkov, v plašču peči se segreva termično olje, ki preko toplotnega izmenjevalca segreva in uparja silikonsko olje, ki  poganja turbino z električnim generatorjem.

FOTOVOLTAIČNA ELEKTRARNA ELDES 1, 2 in 3

Na Desincu pri Črnomlju je investitor g. Igor Šuklje zgradil fotovoltaične elektrarne v treh sklopih. Skupna moč vseh treh elektrarn je cca 2,4 MWe, z letno proizvodnjo cca 2,8 GWh električne energije. Solarni moduli so nameščeni na površini cca 7 ha. Iz modulov preko razsmernikov, varnostnih, nadzornih in merilnih podsklopov ter transformacije iz 0,4 na 20 kV se proizvedena električna energija oddaja v javno omrežje.

Sprejel nas je g. Igor Šuklje in njegova družina. Ogledali smo si polja z nameščenimi solarnimi moduli. Cca 50 kWe je nameščenih tudi na gospodarskem poslopju. V kratki predstavitvi nam je lastnik opisal tehnične karakteristike, pa tudi problematiko, vezano na klimatske pogoje in samo obratovanje elektrarne.
Družina Šuklje se ukvarja tudi s kmetijstvom in čebelarstvom, zato smo si z zanimanjem ogledali tudi ta segment.

Naše druženje smo nadaljevali na isti lokaciji najprej s strokovno debato in nagovori nekaterih članov društva, nato pa še z živahnim, sproščenim klepetom ob dobri hrani.

Zadovoljni nad dobro organizacijo dogodka s strani prizadevnih članov in lepimi vtisi nad skupno preživetim popoldnevom ob zanimivih strokovnih temah, za katere sta poskrbela naša gostitelja, smo se v pozni večerni uri odpravili domov preko Črnomlja in Semiča v Novo mesto.

Zapisal: Zmago Udovič
Fotografije: ESOL, ELDES, člani društva

20191018 141504

20191018 142722

20191018 151402

20191018 152634

20191018 154123

IMG 20191018 135525

IMG 20191018 155022

Vabimo vas, da se nam 13. novembra 2020 pridružite na spletnem seminarju

»Praktični vidiki standarda SIST EN 60204-1:2018 Varnost strojev - ...

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo predlog pravilnika za javno obravnavo. Pravilnik določa minimalne tehnične pogoje za varno in ekonomično ...

Usposabljanje o protieksplozijski zaščiti na osnovi ATEX regulative izvajamo pri EZS v dveh zaključenih celotah, in sicer v osnovnem  ...

Glavna tematika letošnjega posvetovanja je "Svetloba v boju proti novem korona virusu".

Posvetovanje bo potekalo 15. in 16. oktobra 2020 v Hotelu ...