4.04.2019

Slovesno odprtje predavalnice Nikole Tesla

V četrtek, 4. aprila 2019 vas ob 18. uri vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki na slovesno odprtje predavalnice Nikole Tesle

Za zgodovino elektrifikacije Slovenije je 4. april izjemnega pomena, saj je tega dne leta 1883 v Mariboru zasvetila prva električna žarnica v Sloveniji. Po lanski prireditvi v počastitev 135. obletnice tega dogodka, bomo v letošnjem letu na ta dan odprli prvo in edino sodobno predavalnico v muzeju, ki smo jo poimenovali pa velikem izumitelju Nikoli Tesli.

Predavalnica Nikole Tesle bo namenjena različnim dogodkom: demonstracijam,  predavanjem, družabnim prireditvam, strokovnim srečanjem in razstavam. Osrednji program, ki bo potekal v novi dvorani, bo še vedno predstavljala demonstracija »Ukročena elektrika, poskusi Nikole Tesle«. Na odprtju predavalnice bomo predstavili novo zasnovo demonstracije, ki vključuje tudi nekaj novih eksperimentov.

Na odprtju se bomo v povezavi z lani odprto stalno razstavo »Pozor, Elektrika!« spomnili tudi nekaterih obletnic v razvoju elektrifikacije, ki jih bomo praznovali v letu 2019, med katerimi izstopa 80-letnica začetka delovanja hidroelektrarne Doblar na reki Soči.

Projekt prenove predavalnice je financiralo Ministrstvo za kulturo.

Vodila s pobudami k uvajanju v uporabo novih tehnologij s poudarkom na električni varnosti.

Skupni naslov: Vodila za področje električne ...

Obveščamo vas, da so od 5. aprila do 31. maja v javni obravnavi naslednji dokumenti:

Elektrotehniško društvo Dolenjske je imel v četrtek, 21. marca 2019, redni Občni zbor članov v Šolskem centru Novo mesto, ki je potekal v štirih (4) ...

• Simulacija s programom DIALux 4.13
  • Spoznavanje, načrtovanje in računanje notranje razsvetljave
  • Potrebni fotometrični podatki za izvedbo izračunov in ...