4.04.2018

Obeležitev 135-letnice začetka elektrifikacije na Slovenskem

V sredo, 4. 4. 2018, vas ob 12.00 vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na obeležitev 135-letnice začetka elektrifikacije Slovenije.

4. aprila 1883 je bil namreč v časopisu Marburger Zeitung objavljen članek, da je v parnem mlinu v Mariboru zasvetila prva električna žarnica na Slovenskem in to le štiri leta zatem, ko je T. A. Edison izdelal prvo električno žarnico na ogleno nitko.

Ob tem zgodovinskem dogodku za vas pripravljamo pester program. Obeležitev se bo pričela ob 12. uri s predstavitvijo razstavnega prostora elektro oddelka, kjer bo stalna razstava. Nadaljevali bomo z ogledom konservatorskih delavnic, kjer poteka restavriranje muzealij, povezanih z elektrifikacijo na Slovenskem. Zatem sledi ogled male hidroelektrarne Bistra v neposredni bližini muzeja, zgrajene leta 1911.

Ob 13. uri pa bomo podrobno osvetlili dogajanje pred 135 leti, ko si je elektrika začela utirati pot v naše kraje. Predstavili bomo tudi projekt stalne razstave elektro oddelka v Tehniškem muzeju Slovenije in načrte za prihodnost.

Vabimo vas, da se nam pridružite, nam morda zastavite kakšno vprašanje, izpoveste svoje spomine in predloge. Poskrbljeno bo tudi za manjšo pogostitev.