Elektronika, avtomatika in merjenja

Elektronika je področje elektrotehnike, s poudarkom na električnih napravah, s katerimi krmilimo, merimo, prikazujemo,…Mikrotehnologije  omogočajo nov način snovanja naprav, omogočajo  tudi večjo zanesljivost in miniaturizacijo. Vgrajeni sistemi (embedded systems) so računalniške strukture, običajno skrite v napravah in opremi, ki sega od mobilnih telefonov, raznovrstnih strojev in naprav do avtomobilov, letal in sistemov za upravljanje procesov ter sistemov velike infrastrukture. Vgrajeni sistemi so ključni za upravljanje, in nadzor delovanja.Elektrotehniška zveza Slovenije že vrsto let spodbuja uporabo elektronike na področjih prometa, tehničnega varovanja, audio in video dejavnosti  in drugje.

Avtomatika je vedno bolj prisotna v človekovem bivalnem kot tudi delovnem okolju. Avtomatika je seveda bistvena v proizvodnih, transportnih, gradbenih, zdravstvenih in drugih dejavnostih

Dejstvo je , da nastajajo nova strokovna področja avtomatike, ki se povezujejo z uporabno avtomatiko na primer robotika in mehatronika. Stopnja tako imenovane inteligence se povečuje in vgrajuje v sisteme.

Razvoj merilne tehnike gre v več smereh: večja natančnost in zahtevnost, izpolnjevanje okoljskih zahtev in merjenje nepredstavljivega –stresa, utrujenosti, in drugih subjektivnih lastnosti. Več..

Električne meritve so metode, naprave in izračuni ,ki se uporabljajo za merjenje električnih veličin.  Merjenje električnih veličin je mogoče uporabiti za merjenje električnih parametrov sistema.  S pretvorniki se  lahko fizikalne lastnosti kot so temperatura, tlak, pretok, sila, in še mnogi drugi  pretvori v električne signale, ki se jih nato lahko udobno meri in zabeleži.  Meroslovje pridobiva več pomena na novih področjih, kot so: gospodarstvo in trgovina, ohranitev okolja, varovanje zdravja, preprečevanje kriminala, prometna infrastruktura, biologija, kemija in hrana. Sicer pa merjenje postaja vse bolj pametno oziroma inteligentno. To pa pomeni novo generacijo merilne opreme, kjer se integrirani elektronski tehnologiji dodajata informacijska in telekomunikacijska tehnologija.

Povezave

Obvestila