Odbor EX

POSLANSTVO ODBORA

Ne učimo se za šolo, marveč za življenje (Seneka)

Elektrotehniška zveza Slovenije ima svoj začetek v letu 1923.

V času največje – takrat še ne globalne – krize v letu 1931 začne izhajati Elektrotehniški vestnik predvsem v pomoč in oporo slovenskim obrtnikom. Tudi tedaj je bilo hudičevo težko konkurirati inozemstvu in se pravilno razvijati!

Elektrotehniška zveza Slovenije sedaj združuje vsa Elektrotehniška društva, kar omogoča izredno dobro regionalno delovanje.

Izobraževanja so bila tako že od leta 1923 ena od glavnih nalog in poslanstvo Elektrotehniške zveze Slovenije in tako tudi Odbora za protieksplozijsko zaščito.

Odbor za protieksplozijsko zaščito že vrsto let nudi pomoč podjetjem pri usposabljanju delavcev za delo v eksplozijsko ogroženih prostorih. Elektrotehniška zveza Slovenije tako izkorišča edinstvenost civilne družbe, da lahko združuje znanja in sposobnosti posameznikov, ki izhajajo iz delovno zelo različnih okolij. Še posebej je to pomembno pri protieksplozijski zaščiti, saj je to široko multidisciplinarno področje. Uvajanje različnih novih tehnologij – ne samo na področju informacijskih tehnologij in tehnologij materialov – zahtevajo vsakodnevno seznanjanje z novostmi. Le na tak način bo lahko naše gospodarstvo – tako tisto, ki kupuje in tisto, ki prodaja – ohranilo pravi stik z razvitim svetom.

Pri protieksplozijski zaščiti ne gre samo za uvajanje novih tehnologij ampak tudi za spoznavanje in preprečevanje nevarnosti pri uvajanju novih postopkov, zato je zelo pomembno tudi izobraževanje vodstvenih kadrov, ki marsikdaj in marsikje odločajo tudi s pomanjkljivim znanjem.

Pomembno je znanje – tako posameznika, kot družbe kot celote – in le družba znanja lahko danes verjame v lepo prihodnost.

Obvestila